de fyra stånden/Ella Eng

1 bondeståndet

Ungefär 85-90% av Sveriges befolkning bestod av bönder. Från 1500-1866 talet fanns normalt omkring 100-200 representerar ståndet.I början av 1800-talet övergick ståndet till en mer allmänpolitisk karaktär. Kvinnobönder fick äga egen jord men fick inte bruka den. Bönder bodde i byar. Det var bara bönder som ägde egen jord eller arrenderade statens jord som fickvara med och välja representanter. Bönder gjorde nästan allt man behövde.

2 borgarståndet

Borgarståndet fanns i riksdagen från början av 1500-1866.Borgarna var handelsmän och hantverkare som bodde i städerna.De små städerna hade en och de stora som t.ex Stockholm som hade tio representanter och Göteborg hade tre representanter.

3 prästståndet

Prästerna tog en tio del av bönderna.Gruppen  bestod av präster, och deras rättigheter hette privilegier. I Sverige fanns en privilegier som som sa att dom inte behövde betala skatt till kungen för sin jord.Under medel tiden hade ståndet stor makt.Den förnämsta av dom var biskop.

4 adel

Frälseman blev Riddare och  Väpnare.Riddar dubbning var högtidligt.Kungen dubbade oftast Riddaren.Adel ståndet var mäktigast.Av en adels man krävdes att han hade vakter,häst,vapen och rustning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *